Å dreie keramikk

Å Dreie keramikk

 

Det å dreie keramikk er en langsom prosess som starter med å kna opp en leireklump og slutter etter et par uker da den er ferdig brent for andre gang. 

Jeg starter med å skjære av en god klump på 6-700 gram leire. Knar den godt før jeg legger den på dreieskiven. Jeg tilsetter vann, har god fart på dreieskiven og starter med å sentrere leiren.

Når leiren er i senter, det vil si at den er stabil, den «wobler» ikke, den kjennes rolig når du legger begge hender på klumpen, da begynner prosessen med å lage hull i midten. Jeg trykker ned begge tomler, rett ned, passe langt fra bunnen stopper jeg. Så lager jeg bunnnen ved å dra Høyre langefinger rett mot meg, bestemte og faste bevegelser er viktig i denne fasen.

Nå begynner delen der veggene skal dras opp.  Tommel, pekefinger på høyre hånd, langefinger, pekefinger på Venstre hånd jobber sammen og drar opp leireveggen.

Samle leiren, dra opp… dette gjøres i flere omganger, til du ser at det ikke er mere leire å dra opp, eller veggen er passe tykk til gjenstanden du skal lage. Nå skal formen bestemmes. Skal dette være en rett sylinder, bølgete vase, eller stor skål? Samme grepet som når du drar opp vegger brukes, men nå former jeg, drar ikke opp.

Det å forme, skape og få holde på med keramikk er en prosess jeg finner enormt tilfredsstillende, det er terapi, det gir ro og harmoni hos meg. Jeg kan ikke forklare, det må oppleves. Du vil aldri angre om du gir det en sjans. Jeg lover💗